Фотогалерея фармацевтичного та біотехнологічного обладнання
- Деталі
- 
						Перегляди: 9090
Ферментер (Біореактор) - апарат, який здійснює гомогенізацію культурального середовища в процесі мікробіологічного синтезу.
Застосовується в біотехнологічної промисловості при виробництві лікарських і ветеринарних препаратів, вакцин, продуктів харчової промисловості (ферменти, харчові добавки, глюкозні сиропи), а також при біоконверсії крохмалю і виробництві полісахаридів і нафтодеструкторів.
 
 

Розрізняють механічні, ерліфтні і газо-вихрові біореактори, а також аеробні (з подачею повітря або газових сумішей з киснем), анаеробні (без подачі кисню) і комбіновані - аеробно-анаеробні. В останньому випадку в комбінованому біореакторі проводять культивування як аеробних, так і анаеробних культур одночасно. Зазвичай це застосовується для отримання біогазу, коли тепловиділення в аеробному процесі використовують для підігріву анаеробної культури.
 
 
Призначенням всякого біореактора є створення оптимальних умов для життєдіяльності культивованих в ньому клітин і мікроорганізмів, а саме забезпечувати дихання, підведення живлення і відведення метаболітів шляхом рівномірного перемішування газової і рідкої складових вмісту біореактора. При цьому небажано піддавати клітини тепловому або механічного впливу.
 
 
У механічному біореакторі перемішування здійснюється механічною мішалкою, що призводить до недостатньо рівномірному перемішуванню з одного боку, і до загибелі мікроорганізмів з іншого.
 
 
У аерліфтний біореакторі перемішування здійснюється за рахунок продувки газової фази через рідину (барботажное перемішування), що не завжди забезпечує досить інтенсивне перемішування і призводить до небажаного піноутворення.
 
 
У біореакторі газо-вихрового типу перемішування здійснюється квазістаціонарним потоком з осьовим противотоком, який створюється аеруючими газовим вихором за рахунок перепаду тиску над поверхнею і сили тертя повітряного потоку об поверхню суспензії.


 
						 
						 
						
